Shame Growing to Courage

HÀpeÀn jalostuminen rohkeudeksi

Picture from
Survivors Healing Survivors blog

Eilinen terapiaistunto pÀÀttyi toteamukseen miten hÀpeÀni on jalostunut rohkeudeksi. Miten olen toiminut kulloistenkin hetkien taitojen ja voimavarojen mukaan. Terapeutti soitti minulle kuutisen vuotta siten miten huoli on herÀnnyt jonkun taholta siitÀ mitÀ olin iltalehden keskustelufoorumilla kirjoitellut. Silloin puhelinkeskustelimme enkÀ nÀhnyt syytÀ tavata henkilökohtaisesti. Ja nyt kun sitten maaliskuun alussa lÀÀkÀri ohjasi samaiselle miesterapeutille, niin tÀmÀ terapeutti tiesi entuudestaan lÀhes kaiken elÀmÀstÀni. Muistan kun naislÀÀkÀri sanoi en edes uskalla kertoa kuinka kauan sitten sanoi ettÀ heillÀ on juuri sinulle sopiva miesterapeutti ja hÀnen kanssaan on tullut taivallettua. Joten kun nyt olen pohtinut naapurintÀtiÀ hÀnen kanssaan hÀn ymmÀrtÀÀ tÀysin tÀÀn kuvion miten naapurintÀti ja lapsuuteni mummo kietoutuu toisiinsa kÀytökseensÀ kautta. Ja miten miehet hissuttelee naisten kanssa , miten oma isÀni ÀitiÀÀn.. no eipÀ hÀn Àidilleen paljoa vastaan pannut ja oliko edes vara panna. Ja miten tÀmÀ tuhosi oman isÀsuhteeni. Minut nöyryytettiin kunnioittamaan mummoa joka uhkaili lastenkotiin lÀhettÀmisellÀ ja sosiaalitoimistolla ja miten diakoni mukamas kertoo juttua eteenpÀin ettÀ siinÀ talossa sitÀ vasta pahankurinen poika. Kerran tuli mummo vanhustenkerhosta ja pojalleen kertoi kertoneensa vanhustenkerhossa, miten pojanpoika uhkasi ampua hÀnet. minÀ se kait sitten olin se moottori mikÀ johti kylÀpoliisin kotikÀyntiin ja mummon totaalihiljentymiseen.

Ja nĂ€inkö minĂ€ nyt saman lĂ€pikĂ€yn vieraan naapurintĂ€din kanssa, taikka siis jo lĂ€pikĂ€ynyt. En hĂ€peĂ€n runtelemana vaan rohkeutena, joka eduskuntavaalitorilla johti ylikonstaapelin neuvoon muista hyödyntÀÀ poliisivoimia. Toinen poliisi totesi ettĂ€ puhuminen helpottaa. Kaikki se epĂ€tietoisuus mitĂ€ tehdĂ€, mikĂ€ sisĂ€inen viha sisĂ€lleni kasvoi teini-iĂ€ssĂ€ mummoa kohtaan ja miten siihen aikaan ei ollut mitÀÀn eikĂ€ apua uskaltanut keltÀÀn pyytÀÀ. Sekin yks naishoitaja joka teho-osastolla yöllĂ€ tuli sanomaan Herra pelastaa sinut ja toinen naishoitaja joka sanoi kunhan sinĂ€ löydĂ€t oikean naisen niin mummo unohtuu. Vaan eipĂ€ ole unohtunut, kiitos naapurin naisten, kaksi naista ja kumpikin on saanut tuta mitĂ€ tapahtuu kun miehen salaisia mummotunteita mennÀÀn kaivelemaan. Ja miten nuo kaksi mummoa yhtĂ€ agressiivisia kuin omani. Oma mummo ettĂ€ olen huoranpentu. Toinen yhtiökokouksessa ettĂ€ olen terroristi ja toinen ettĂ€ olen kiero kyttÀÀjĂ€. Ja miten kolme kaupungin virkanaista siinĂ€ sivussa tuli tunteitani kaivelemaan, yksi totesi ettĂ€ se(mummoni kĂ€ytös) on valitettavaa mutta mitĂ€s miehet tekevĂ€t, toinen tokaisi uhkailetko sinĂ€, mene ammattiauttajan luo ja heitti ulos työhuoneestaan ja kolmas tuli yhtenĂ€ uudenvuodenaattolauantaina kauppakeskuksen kĂ€ytĂ€vĂ€llĂ€ tervehtimĂ€ttĂ€ tokaisemaan minulle: sinulle minĂ€ vielĂ€ sanon ettĂ€ stalkkaus saa loppua. ElĂ€ siinĂ€ sitten naisten ehdoilla tĂ€ssĂ€ maailmassa. No way, kerran yks naispsykiatri sanoi mulle ettĂ€ kun suomalaisista on 52 prosenttia naisia niin niitten kanssa pitÀÀ vaan oppia elĂ€mÀÀn. Nyt on naapurintĂ€ti tullut viikolla vastaan ja tervehtimĂ€ttĂ€ kÀÀntĂ€nyt katseensa maahan. Totaalihiljenee se tĂ€mĂ€kin pĂ€smĂ€ritĂ€ti. Opetelkoon elĂ€mÀÀn vastarannankiiskimiesten kanssa. Terapeuttini eilen nauroi ettei hĂ€n ennen ole tĂ€mmöistĂ€ kuullutkaan kun yhden tĂ€din tempauksen hĂ€nelle kerroin. Kieroksi kyttÀÀjĂ€ksi minua nimitti yhtiökokouksessa mutta oma kerrostalokyttĂ€yksensĂ€ lyö yli kaikkien verrokkien ja kun tĂ€mĂ€ kyttĂ€ys yhdistyy alkoholiin niin… Minulle naiset sanoneet muuta pois, miehet ettĂ€ ignooraa nainen. EttĂ€ Vaikene mies, mutta en enÀÀ vaikene, olen jo kokenut senkin ettĂ€ kaupungin hyvinvointijohtaja sulkee työhuoneensa oven silmieni edestĂ€.

MinĂ€ olen tuntenut, syystĂ€ tai syyttĂ€, ettĂ€ miehet on ilkkuneet selkĂ€ni takana ja naiset nauraneet pĂ€in naamaani, mutta nyt osat ovat vaihtuneet. Totuus tekee kipeÀÀ, mutta vaikeneminen ei auta. Just luin lehdestĂ€ ja tein postauksen kuinka 56-vuotias koulunkĂ€yntiavustaja, nainen, oli seksuaalisesti hyvĂ€ksikĂ€yttĂ€nyt 13-vuotiasta poikaa ja tuomion saanut. Ehdollista. Poliittinen aktiivisuuteni johdatti minut kristillisten eduskuntavaalistandille ja kun otin puheeksi Pohjanmaan pedofiilin ja siitĂ€ sitten avasin naiselle omaa historiaani, kd nainen sanoi minulle ettĂ€ hĂ€net on raiskattu 15-vuotiaana. Lapsena pelkĂ€sin ja kun kylĂ€poliisin vierailun alla mummo vielĂ€ teroitti ettĂ€ jos suusi avaat niin no minĂ€ sieltĂ€ marjapensaiden takaa lymysin kun aikuiset Ă€iti ja poika pohtivat kylĂ€poliisin kanssa yhtĂ€ testamenttia ja sen sisĂ€ltöÀ. Ja kun ettĂ€ mitĂ€ minĂ€ nyt tĂ€mĂ€n nykyisen naapurintĂ€din kanssa niin neuvoja on nyt jaellut minulle lÀÀnin poliisipÀÀllikkökin. Ja viimeisimpĂ€nĂ€ kuukausi sitten yksi ylikonstaapeli ekvaalistandilla,joka neuvoi minua ’muista hyödyntÀÀ poliisivoimia’. Ja toinen poliisi minulle samalla paikalla aiemmin ’puhuminen helpottaa’

TĂ€mĂ€ on suuremman luokan sosiaalikatastrofi, mutta I don’care. ElĂ€mĂ€ on. Seuraava terapiaistunto syyskuussa.

Ja huomenna ÀitienpÀivÀ.

https://www.youtube.com/watc9h?v=3rNr0z07eFc

UPDATE1ïžâƒŁ6ïžâƒŁ0ïžâƒŁ5ïžâƒŁ2ïžâƒŁ0ïžâƒŁ1ïžâƒŁ9ïžâƒŁ

Miten vÀlttÀÀ hankala ihminen?

https://www.iltalehti.fi/mieli/a/54133899-1b44-493a-8a08-7c03e0b0bfac

https://www.psychologytoday.com/

ÄlĂ€ vĂ€ittele sen kanssa joka valehtelee itselleen

2. Anna reilusti luovutusvoitto

3. Rauhallisuus on voimaksi.

4. VÀltÀ ansa miettimÀllÀ ostoslistaa.

8 thoughts on “Shame Growing to Courage

 1. EtkÀ sÀ loppujen lopuksi ole heikko luonne ainakaan. Sen verran torikahvilassa sulle olen vittuillut, niin hyvin pidit pintasi. Onneksi on kesÀ edessÀ. ItsellÀni tuo vitutuskÀyrÀ tippuu puoleen, kun pÀÀsee mettÀÀn mietiskelemÀÀn. Kukin tavallaan, mutta mun vitutuksiin tuo tehoaa jonkun verran. Voimahalit sinnepÀin.

  Like

  1. Moi , olen tÀÀllÀ metsÀn keskellÀ muutaman pÀivÀn, kanahaukka pesintÀpuuhissa, hiiren pesÀ löytyi kukkaruukuissa, joutsenpari hautoo, tammenterhoja istuttelimme sinne tÀnne. rantasaunaa lÀmmittelen jne.
   TĂ€nÀÀn mĂ€ aattelen ettĂ€ olin jo karaistunut iltalehden foorumilla silleen etten muistele torikahvilaa pahalla, se vain karaisti minua puolustamaan omaa olemassaoloani ja voimaannutti omien mielipiteitten esittĂ€mÀÀn, ja antoi aspektia siihen miten tĂ€tĂ€ blogiini olen työstĂ€nyt. EttĂ€ silleen sinun tartte omaatuntoasi kolkuttaa siitĂ€ ettĂ€ puristit minusta totuuden irti. Pois vaikenemisen tieltĂ€ CheersđŸ»

   Like

   1. Itse tÀnÀÀn menossa perhovehkeillÀ koittamaan, jos kala edes kÀvisi kurkkaamassa. Tosin taitanee olla turha toivo, kun vesi sen verran kylmÀÀ kummiskin tÀllÀ hetkellÀ.

    Like

 2. MitenköhĂ€n tÀÀllĂ€ moderaattorin kanssa kĂ€vis yyveenĂ€ emailin vaihto, kun ole tuo enÀÀ voimassa mikĂ€ tÀÀllĂ€ nĂ€kyy sinulle. Tosin se, ettĂ€ haluatko vaihtaa kuulumisia on sinusta kiinni. ItseĂ€ni ei ainakaan haittaisi. Sais kesĂ€n kuulumiset vaihdettua. Kummiskin kommentistasi pÀÀtellen tuo luonto on lĂ€hellĂ€, niin aattelin kysĂ€stĂ€. En suutu, jos ei onnistu. 🙂

  Like

  1. No eilinen meni koko pĂ€ivĂ€ ulkona auringonpaisteessa, naama on ny punainen, puukiipijĂ€llĂ€ poikaset, kottaraispari samassa kelohaavasa ku viime vuonnakin.minĂ€hĂ€n sitĂ€ emailiani aiemmin liiankin hyvin mainostin, meininki on vielĂ€ voimassa. Lauantaina taas ”stalkkasin” yhden kaupunginhallituksen naisjĂ€sen euvaalitorilla, nainen kaarteli ja kiemurteli muta lopulta tunnusti ettĂ€ on siellĂ€ lautakunnassa mainitsemaasi salassapidettĂ€vĂ€ asiaa tĂ€nĂ€ kevÀÀnĂ€ kĂ€sitelty. Itse hĂ€mmĂ€styin miten suuni kĂ€vi.Nyt odottelen ukkosta.

   Like

 3. TÀnÀÀn taas extemporetapaaminen yhden naisen kanssa joka kyseli mitÀs sille naapurinrouvalle? SinÀ kerroit ettÀ mummolla oli rÀÀvitön puhetyyli. Ei hÀn tiennyt mitÀÀn hsp:stÀ. Ohhoh sanoi kun avasin taas mitÀ mummon suusta, ja miten naapurintÀti raivostui yhdestÀ emÀntÀ.-sanasta. Sitten sanoi ettei noita pidÀ liian vakavasti ottaa. Itse kertoo omasta metoostaan miten joutunut menneisyydessÀ raiskatuksi.
  En tiedÀ mitÀ naiset mieheltÀ, vaativako he jotain vai haluavatko he miehen myötÀilevÀn naisten tunneskaalaa?

  Like

Comments are closed.