10 thoughts on “hsp

 1. Maanantain tervehdys, Survister! 🙂 Luin tämän postauksesi jo illalla ja mietin yöllä vastauksen valmiiksi, joten vastaanpa tähän ensimmäisenä. Mehän keskustelimme tästä erityisherkkyydestä jo viime vuonna sen erään tv-ohjelman pohjalta, mutta siitä aiheesta löytyy yhä uusia näkökulmia.
  Löysin erään testinkin ja tällainen se on, jos onnistun linkittämään sen tänne:

  http://anna.fi/liikunta-ja-terveys/itsetuntemus/testaa-oletko-erityisherkka

  Tuon testinkin mukaan olen erityisherkkä, koska vastasin “ein” vain neljään kohtaan, joista olin epävarma…
  Eräässä blogissa oli maininta “Herkkyytesi voima” ja mietin sitä, että mitä se voisi olla, niinku omalla ja muittenkin herkkien kohdalla. Sehän on kuitenkin suuri elämän rikkauskin, kun ihminen tuntee kaiken ympärillään olevan erityisen voimakkaasti. Keväisin heräävän luonnon kauneus, jonka aistii niin silmillään, korvillaan kuin nokassaankin (minä haistan jo nyt). Kaikenlainen taide ja varsinkin musiikki, joka saa ainakin meikän aivan hurjiin fiiliksiin… sellaisina hetkinä sitä on ikäänkuin kiitollinen siitä, että on erityisherkkä. No joinakin hetkinä ja tilanteissa siitä on tietenkin vähän haittaa.
  Tällaisia pohdintoja minulla on tänään erityisherkkyydestä; paljon olisi muutakin mainittavaa, esim. ihon tuntoherkkyys, joka sekin lienee erityisherkillä parempi.

  Hyvää päivänjatkoa ja koko uutta viikkoakin sinulle! 🙂 Terveisin Lulu

  Like

 2. http://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet/artikkeli/erityisherkka-ihminen-kokee-kaiken-voimakkaammin-ja-unohtaa-siina-samassa-huolehtia-itsestaan/4751432

  Hei Survister! 🙂 Löysin uutta asiaa erityisherkkyydestä ja koin itse “ahaa” -elämyksen siinä kohdassa, missä sanotaan, että erityisherkkä ihminen pelkää tekevänsä virheitä… se “ikävä” ominaisuuteni aiheuttaa minussa usein esim. aloitekyvyttömyyttä ja hitautta, jota jotkut “täydelliset” sukulaiseni (naisetpa tietysti!) nimittävät laiskuudeksi ;).

  Mukavaa illanjatkoa sinulle toivotellen – Lulu Marlene –

  p.s. Voisinko julkaista täällä sen “Kevättalven taikaa” -runoni ensi viikolla…?

  Like

  1. hei, minähän sitten olen liiankin tarkkaan kieriskellyt tekemieni virheitten jälki-itsesäälissä. Ne virheet oon tehnyt kun en ole osannut ajoissa tehdä mitään kun olen pelännyt tekeväni virheen… nytten yritän jatkaa tätäkin blogia niin kuin en olis mitään virhettä tehnytkään netissä, iltalehdess ja torikahvilass.. ett niinku on vaan ikävä asia jonka voin unohtaa kevättä kuunnellen ja katsellen unohduksen armoon

   että sinulla mielessä kevättalven taika? no mä keskiviikolle sille postauksen.

   Like

 3. Hei Survister ja kiitos viestistäsi! 🙂 Kiitos myös siitä, että otat sen kevätrunoni tänne blogiisi julkaistavaksi! 🙂 Keskiviikko sopii oikein hyvin ja teen varmaan siihen vielä pieniä “hienosäätöjäkin”, koskapa kirjoitin sen helmikuussa ja nyt eletään jo maaliskuuta. Mutta vielä on kuitenkin lunta puissa ja “timantteja” lumihangilla…

  Se virheitten tekemisen pelko on tosiaan leimannut koko elämääni ja usein on tuntunut siltä, että elän niinku “puoliteholla” tai jotain sellaista. Erityisherkkyyteni ja se erään tätini veemäinen huomauttelu jokaikisestä pikkuvirheestäni, joita jokainen lapsi tekee… siinäpä sitä oli riittävästi “pohjaa” tulevaisuudelleni. En käy nykyään usein hänen haudallaan, vaikka silloin ensimmäisinä vuosina kävin siellä yhtenään, koska jostain syystä pidinkin hänestä ja ikävöin silloin häntä.

  Kaikkihan me teemme virheitä, mutta me erityisherkät jäämme varmaan pitemmäksi aikaa miettimään niitä, kun taas ne ei-herkät mennä porskuttavat eteenpäin virheensä helposti unohtaen, tai niitä vähätellenkin. Kyllä siellä iltalehden ja torikahvilan foorumeilla ovat monet muut tehneet enemmän virheitä kuin sinä tai minä, mutta ylläpitäjien suosikkeina (?!) – heidän virheitään on katsottu ikäänkuin “sormien läpi”. Se, jonka nikkinimeä en enää sano, oli muuten tuonut “torikansan” ihmeteltäväksi eilen uutta materiaalia suomi24:ltä…

  Mutta “katsellaan ja kuunnellaan” kevättä ja ollaan tosiaan “armollisia” itseämmekin kohtaan! 🙂

  Hyvää päivänjatkoa ja koko alkanutta viikkoakin sinulle! 🙂 Terveisin Lulu

  Like

 4. Tiistain tervehdys, Survister! 🙂

  Löysin erään mielenkiintoisen artikkelin, jonka ajattelin linkittää tänne, vaikka se ei itseasiassa pidä paikkaansa mun omalla eikä monien muittenkaan sukulaisteni perheitten kohdalla… sitä kun ollaan niin “tilastoista poikkeavaa” porukkaa…

  http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/oletko-perheesi-vanhin-lapsi-nailla-tieteellisesti-todistetuilla-faktoilla-paaset-kehuskelemaan/5826490

  Hyvää vointia ja päivänjatkoa sinulle! 🙂 toivottelee ystäväsi Lulu

  Like

 5. Toiveikasta torstaita, Survister! 🙂

  Tuo edellinen kommenttini olisi kuulunut vissiin toiseen aihepiiriin eli sinne “perhesalaisuuksiin”, mutta kun se tuo mun päänuppini ei enää pelaa “täysillä” ;).

  Löysin uutta näkökulmaa erityisherkkyyteen, joten linkitän sen tänne sinun ja muittenkin luettavaksi:

  Herkkyys ei ole valuvika
  http://www.hs.fi/blogi/lujastilempea/a1306006456553

  Poimin tuosta artikkelista mm. seuraavan lauseen, joka meikään “kolahti” ja jota toivoisin nykyajan vanhempien käyttävän lastenkasvatuksessaan… meillä sitä ei käytetty…
  “Tasapainoiseksi ihmiseksi kasvaminen edellyttää kykyä tulla toimeen itsensä kanssa: ymmärrystä siitä, millaisin kortein on tässä elämässä pelaamassa. Siksi viisas vanhempi haluaa ennen kaikkea oppia tuntemaan lapsensa eikä saada tätä vain toimimaan haluamallaan tavalla.”
  “Pikku-L” kasvatettiin kovalla kurilla ja kurittamalla ylikiltiksi ihmiseksi… samoin toinen veljeni…

  Hyvää päivänjatkoa ja vointiakin sinulle, srvstr! 🙂 toivoo Lulu Marlene

  Like

 6. After going over a number of the blog posts on your blog, I truly appreciate
  your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark
  webpage list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and tell
  me how you feel.

  Like

 7. Hello my family member! I wish to say that this article is amazing,
  nice written and come with approximately all significant infos.
  I’d like to look extra posts like this .

  Like

Comments are closed.