Consequences

August 21, 2020

Neighbor lady rushed back into another woman’s apartment after seeing me in the stairs.
Granny army in the house ūü§™

1. Kieltäminen

Vastoinkäymisen lähestyessä narsistin ensimmäinen keino on väittää, että kaikki on hyvin. Hän yrittää johtaa harhaan ja uskotella, ettei häntä koskevissa syytöksissä ole mitään mitään perää.

Jos narsistille esittää todisteita, hän yrittää mitätöidä ne tai väittää, että ne ovat virheellisiä, valheellisiä tai epämääräisten salaliittoteorioiden tuotosta. Oikeastaan mitä tahansa muuta, mutta eivät missään tapauksessa totta.

2. Hyökkäys on paras puolustus

Narsisti suhtautuu aggressiivisesti ja kostonhimoisesti niihin, jotka esittävät todisteita häntä vastaan. Mitä parempia todisteita, sitä voimakkaammin narsisti hyökkää. Lisäksi hän saa muutkin hyökkäämään niitä vastaan, jotka todisteita esittävät. Kostolta eivät ole turvassa edes narsistin omat perheenjäsenet.

Narsisti voi kostaa mustamaalaamalla, nöyryyttämällä, vainoamalla ja kiusaamalla niitä, jotka tuovat esiin hänen rikoksiaan tai muutoin epäeettisiä toimiaan.

3. Syyllisten osoittelu

Narsisti ei ikin√§ itse ole vastuussa vaikeuksistaan, vaan etsii aina jonkun muun, jota syytt√§√§ ‚Äď mieluiten jonkun puolustuskyvytt√∂m√§n. Jos syntipukkia ei oikeasti ole, narsisti kyll√§ keksii sellaisen. H√§nell√§ on aina liuta ihmisi√§, joita syytt√§√§, jotta h√§n voi kokeilla, mik√§ keksityist√§ v√§itteist√§ menee l√§pi.

Kun narsisti hakee syyllisiä, kukaan ei ole turvassa, vaan väitetty syypää voi olla kuka tahansa puolisosta kaukaisiin tuttuihin ja jopa jo edesmenneisiin. Tarvittaessa narsisti hylkää kaikkein uskollisimmatkin ihmiset räpäyttämättä silmääkään.

Narsistin mielessä ihmiset nimittäin jakautuvat vihollisiin sekä hyviin eli niihin, jotka ovat vankkumattomasti hänen puolellaan ja hyödyllisiä. Tämä jako voi kuitenkin muuttua hetkessä, eikä sillä ole mitään tekemistä todellisten tapahtumien kanssa, vaan ainoastaan sen, mikä sattuu milloinkin palvelemaan narsistin itsekkäitä tarkoitusperiä.

V√§itettyjen syyllisten motiiveina voi narsistin mukaan olla melkein mik√§ vain pahantahtoisuudesta siihen, ett√§ yritt√§√§ hy√∂ty√§ tilanteesta ‚Äď tai ihan vain sattuu olemaan onneton luuseri.

Se, että joku muu sai ylennyksen, johtuu vain narsistia vastaan olevasta salajuonesta työpaikalla. Vaaleissa häviäminenkään ei johdu narsistista itsestään, vaan huonoista kampanjapäälliköistä, epäkiitollisista äänestäjistä tai vaalivilpistä.

4. Oman erinomaisuuden korostaminen ‚Äď ja muiden polkeminen

Vaikka todellisuus olisi millainen, narsisti puhuu itsestään ylistävästi. Hän ei kykene itsetutkiskeluun, saati katumukseen. Päinvastoin, silloinkin kun narsisti toteuttaa kostoaan, hän samalla toitottaa omaa erinomaisuuttaan ja (kuviteltuja) saavutuksiaan. Hän voi esittää ansaitsevansa ennemminkin ihailua kuin moitteita.

Samalla lisääntyy muiden vähättely. Narsisti pyrkii säilyttämään oman arvonsa arvostelemalla ja pilkkaamalla kaikkia muita mahdollisimman ilkeästi.

Näissä tilanteissa näkyy narsistin hillitön raivo. Hän voi sanoa todella järkyttäviä asioita, mutta odottaa silti, että ne otetaan vastaan mukisematta.

Koska narsisti ei tunne syyllisyyttä, hän on huolissaan vain maineestaan. Mikä tahansa julkinen nöyryytys saakin narsistin raivostumaan entistä pahemmin, mikä tarkoittaa, että myös muiden kaltoinkohtelu ja muut vääryydet lisääntyvät.

5. Valehtelu

Vastoink√§ymisen hetkell√§ narsisti alkaa valehdella tavallistakin useammin ja r√∂yhke√§mmin. Ep√§toivoisena h√§n my√∂s pakottaa muita valehtelemaan puolestaan, ja vaarantaa siten heid√§nkin maineensa ‚Äď tai enemm√§n.

6. Ei koskaan yksin häviämässä

Kun narsisti tajuaa pelinsä olevan pian pelattu, muiden kärsimyksestä voi tulla hänelle kaikkein tärkeintä. Jos tappiota ei pysty välttämään, narsisti aikoo ainakin laittaa mahdollisimman monen muun kärsimään siinä sivussa. Kosto on nimittäin narsistin tapa nostaa itseään. Se, miten narsisti sen tekee, riippuu hänen sairaasta mielikuvituksestaan, käytettävissä olevista keinoista ja tilanteen vakavuudesta.

Narsisti ei hätkähdä, vaikka muut kärsisivät hänen takiaan. Hän nukkuu yönsä rauhassa sillä välin, kun muut ovat stressaantuneita ja traumatisoituneita, ja joutuvat pelkäämään, mitä seuraavaksi mahtaa olla luvassa.

7. Uhrin viitta harteille

Kun narsisti joutuu kohtaamaan tappion, esimerkiksi tulee pidätyksi, saa syytteen tai potkut, hän tekee tiettäväksi, missä kaikessa on itse kokenut vääryyttä. Ne asiat hän on todennäköisesti painanut mieleensä varta vasten tätä hetkeä varten.

Narsisti tekeytyy uhriksi ja väittää joutuneensa säälimättömän vainon kohteeksi täysin syyttä. Jos tilanteeseen liittyy asianajaja, narsisti odottaa tietysti myös tämän toistavan nöyrästi väitteitään.

Entäs tappion jälkeen?

Jonkinlaisia viitteitä narsistin seuraavista peliliikkeistä takaiskun jälkeen voi FBI-veteraani Joe Navarron mukaan saada siitä, miten tämä on aiemmin toiminut. On kuitenkin hankala ennustaa, miten narsisti tarkalleen toimii, koska jokainen tilanne on erilainen.

Osa saattaa takaiskun jälkeen elää hetken hiljaiseloa ja odottaa, että voi tehdä saman uudestaan. Toiset puolestaan pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon vahinkoa tai vainoamaan ja tekemään elämästä sietämätöntä niille, joita pitävät syyllisinä tilanteeseen.

Kuten sanottu, narsistit eivät kuitenkaan ota opikseen tai paranna tapojaan. Narsistinen persoonallisuuhäiriö kun on sairaus, josta ei parannuta. Hyvä terveys -lehden haastattelema psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Hannu Lauerma sanoo tosin, että narsistin käytöksessä voi joskus tapahtua pientä, hidasta kypsymistä. Lauerma on myös psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja lääketieteen tohtori.

‚Äď Tarve halveksia toisia voi v√§het√§, jos narsistilla on joitakin merkityksellisi√§ ihmissuhteita, ja jos h√§n p√§√§see p√§tem√§√§n jollakin h√§nelle itselleen riitt√§v√§ll√§ tavalla. Jos narsistin el√§m√§ p√§√§see etenem√§√§n rauhallisesti, h√§n voi oppia v√§h√§n kerrallaan ymm√§rt√§m√§√§n paremmin omaa oikeaa arvoaan ja antamaan arvoa toisillekin.

Narsistia itseään voi vastoinkäymisen jälkeen uhata rajukin depressio. Eniten kolhuja joutuvat silti ottamaan vastaan narsistin lähiomaiset.

TERVEYS

TerveysMieli ja masennus

Irti narsistisen l√§heisen pihdeist√§ ‚Äď yksi ihmisryhm√§ erityisen altis narsistiselle suhteelle

Tänään klo 18:50

Narsistisen henkilön otteesta ja vaikutuspiiristä pois pääseminen on usein pitkä tie. Ratkaisukeskeinen terapeutti Jenni Kiviniemi kertoo kirjassaan, mitä se vaatii.

Irrottautuminen narsistisen henkilön otteesta käynnistyy, kun tilanteen tiedostaa ja omien rajojen asettaminen ja niiden kunnioittamisen vaatiminen alkaa. ADOBE STOCK/AOP

Narsismi on yleistyv√§ ja maailmanlaajuinen ilmi√∂, kertoo Jenni Kiviniemi kirjassaan Hyv√§stit narsistille ‚Äď Tervetuloa oma el√§m√§ (Kirjapaja 2020).

Kiviniemi on taustaltaan ratkaisukeskeinen terapeutti ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Hän on työssään havainnut, kuinka yleisiä ja haitallisia narsistiset piirteet ovat, ja että aiheen esille nostaminen on tärkeää.

‚Äď‚ÄČTarvitsemme lis√§√§ rohkeutta puhua √§√§neen vaikeista kokemuksista sek√§ ajatuksista ja tunteista, niist√§ seikoista, jotka ovat mielenterveytemme peruspilareita, Kiviniemi kirjoittaa kirjassaan.

Narsististen piirteiden voimakkuuden skaala on laaja, ja pieni m√§√§r√§ narsistisuutta on jopa v√§ltt√§m√§t√∂nt√§ hyvinvointimme kannalta. Kiviniemi kutsuu t√§llaista ‚ÄĚtervett√§ narsismia‚ÄĚ mieluummin sanaparilla terve itsekkyys.

Narsistiseksi hän määrittelee ihmisen, jolla on enemmän tai

vähemmän narsismin haitallisia piirteitä, kuten muun muassa röyhkeys, ylimielisyys, itsekkyys, empatiakyvyn puute, patologinen valehtelu, kyvyttömyys oppia virheistä, epävakaus, impulsiivisuus sekä väkivaltainen käytös, oli se sitten henkistä, seksuaalista, digitaalista, taloudellista hyväksikäyttöä tai uskonnollista väkivaltaa.

Kirjassa Kiviniemi kuvaa, miten narsistisen henkilön lähipiirissä elävän on mahdollista irtautua tämän otteesta.

Tunnista narsismi

Yksi ehto narsistisesta lähisuhteesta selviytymiselle on, että narsistisen käytöksen tunnistaa. Kiviniemi lainaa kirjassa brittiläistä psykoterapeutti Harvey Ratneria. Ratnerin mukaan paranemisen kannalta tärkeää on tunnistaa, että on uhri, ja ymmärtää, ettei tapahtunut ole omaa syytä.

Narsististen piirteiden ymmärtämisestä ja tunnistamisesta on apua itsesyytöksistä ja häpeän tunteista pääsemisessä.

Narsistisia piirteitä voi olla alkuun vaikea havaita, sillä päällepäin narsistinen henkilö voi vaikuttaa hyvin miellyttävältä ja helpolta persoonalta. Narsistiset piirteet ja itsekeskeinen ajatusmaailma saattavat paljastua vasta ajan kanssa.

Usein tositarinoissa kuvataankin, kuinka hurmaavalta ja täydelliseltä myöhemmin narsistiseksi osoittautunut kumppani aluksi vaikutti. Loukkaukset, nöyryyttäminen ja alistaminen astuvat kuvaan vasta myöhemmin, kun valloitustyö on tehty. Alun onni vaihtuu piinaksi ja jatkuvaksi varpaillaan oloksi.

‚Äď‚ÄČValheille rakentuneen el√§m√§n l√§pivalaisu tuottaa narsistin uhrille tuskaa, mutta se on teht√§v√§, jotta ihminen n√§kisi todellisen tilanteensa ja voisi selviyty√§. Totuus voi tehd√§ todella kipe√§√§, mutta vain sen my√∂nt√§minen ja ymm√§rt√§minen auttavat eroon k√§rsimyksest√§, Kiviniemi kirjoittaa.

Vedättekö toisianne puoleenne?

Sanotaan, että vastakohdat vetävät toisiaan puoleensa. Narsistin ja uhrin kohdalla tämä voi pitää hyvinkin paikkansa.

Jenni Kiviniemi on työssään huomannut, että narsistisen henkilön uhreilla on yhteneväisiä luonteenpiirteitä.

He ovat usein hyvin kilttejä ja lempeitä, herttaisia, sydämellisiä ja herkkiä, empaattisia ja hyväntahtoisia.

‚Äď‚ÄČLiian kiltti, kiltteydest√§√§n jopa k√§rsiv√§, voi muuttua, mutta sen, joka ei tahdo eik√§ pysty n√§kem√§√§n itse√§√§n, on mahdotonta muuttua, Kiviniemi muistuttaa kirjassa.

Yhdistävä tekijä monella voi myös olla läheisriippuvuus, mikä tarkoittaa takertumista toiseen liiaksikin, omien rajojen unohtamista ja muista huolehtimista jopa oman itsen kustannuksella.

Taustalla on usein yksin jäämisen pelkoa.

Miksi kiltti ja läheisriippuvainen sitten haksahtaa narsistiin?

Siksi, että narsistilla on ainakin näennäisesti niitä piirteitä, joita hän ihailee ja haluaa: itsevarmuutta, rohkeutta ja hurmaava olemus.

Läheisriippuvuuden piirteet itsessä on tärkeä tunnistaa, jotta voi katkaista haitallisten ihmissuhteiden kierteen. Tärkeää on tunnistaa itsessä on myös ne piirteet, jotka altistavat huonolle kohtelulle.

Tämän jälkeen tärkeää on rajojen asettaminen.

Kirkasta elämänarvosi ja aseta rajoja

Suhteesta narsistisen henkilön kanssa on vaikea irrottautua. Eroyrityksiä voi olla takana useita ennen kuin ero lopulta onnistuu.

Kiviniemen mukaan lopullisen eropäätöksen tekee usein narsistisen ihmisen kumppani.

Narsistisen ihmisen otteesta irrottautuminen vaatii omien elämänarvojen miettimistä ja rajojen asettamista.

‚Äď‚ÄČOn melko yleist√§, ettei rajojaan tiedosta ennen kuin on joutunut kohtaamaan vahingollisia ja hyv√§ksik√§ytt√§vi√§ ihmisi√§, Kiviniemi toteaa.

Kun tiedostaa omat elämänarvonsa, tiedostaa myös, mitä tarvitsee voidakseen hyvin

Puolusta arvojasi ja rajojasi

Tiedostaminen ei suinkaan riitä, vaan omia elämänarvoja ja rajoja on myös opeteltava puolustamaan. Ne on osattava kertoa ja on myös oltava valmis toimimaan, jos elämänarvot eivät toteudu ja rajoja rikotaan.

Tämä kaikki voi olla narsistisesta henkilöstä eroavalle aivan uutta. Itseään ja rajojaan puolustaessa pitäisi olla vakuuttava ja varma.

‚Äď‚ÄČNarsistille rajat on oltava hyvin tiukat, ja niist√§ tulee pit√§√§ kiinni eritt√§in tarkasti, Kiviniemi t√§hdent√§√§ kirjassa.

Rajojaan ei kannata jäädä perustelemaan ja selittelemään, jos toinen osapuoli vain vähättelee ja vääristelee sanomisia. Silloin on syytä lopettaa keskustelu ja poistua tilanteesta.

Rajojen asettaminen ja niiden vaaliminen vaativat usein jo, että ero on lopullinen ja narsistisesta henkilöstä eroava saa otettua välimatkaa entiseen kumppaniinsa.

Toipuminen on mahdollista vasta, kun narsistiseen henkilöön on saanut etäisyyttä.

Kohdista huomio itseesi

Jos suhde tuottaa pahaa oloa, kannattaa huomio kääntää toisen sijaan itseen.

Kiviniemi kehottaa käymään läpi seuraavat kysymykset: Miten minua kohdellaan tässä ihmissuhteessa? Tunnenko oloni arvostetuksi ja pidetyksi? Onko suhde tasavertainen tai edes lähellä sitä? Haluanko olla tällaisessa ihmissuhteessa vielä seuraavat viisi tai kymmenen vuotta ilman, että tapahtuisi mitään merkittäviä muutoksia?

Kannattaa muistaa, että kun meidän on hyvä olla jonkun ihmisen lähellä, olo on suurimman osan ajasta hyvä ja toisen seurassa on helppo olla.

Tämä kuulostaa itsestään selvältä, mutta ei sitä ole, jos on pitkään elänyt ilmapiirissä, jossa itseluottamus on murskattu ja oma sisäinen ääni vaientunut toisen, äärimmäisen itsekkään ihmisen elämänarvojen ja tavoitteiden tieltä.

Narsistisen ihmisen muuttumista on turha jäädä odottamaan. Se vaatisi, että hän itse tuntee siihen tarvetta ja on valmis tekemään muutoksen eteen kovan työn.

Sen sijaan on otettava vastuuta omasta hyvinvoinnista ja muistettava, että toista emme voi muuttaa, mutta itseä voimme

Puhu kokemuksistasi, hoida itseäsi

Peilauspintaa omille kokemuksille, tunteille ja ajatuksille kannattaa hakea puhumalla muille ‚Äď l√§heisille tai ammattiauttajalle. Usein se auttaa ja helpottaa oloa.

Kiviniemi neuvoo myös etsimään tietoa aiheesta, jotta ymmärtää, mistä on kyse.

Päiväkirjan kirjoittaminen on yksi hyvä keino purkaa tapahtumia. Kirjoittaminen voi selkiyttää ajatuksia.

Kannattaa myös hemmotella itseään, pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista ja yleensäkin tehdä asioita, jotka rentouttavat ja vievät ajatukset pois mieltä ja kehoa järkyttäneistä tapahtumista.

Sellaisia paikkoja, jossa narsistinen läheinen viettää aikaa tai jotka tuovat mieleen muistoja hänestä, on hyvä välttää.

Toipumisen ja eheytymisen kannalta olennaista on pystyä muuttamaan ajatuksia itsestä positiivisemmiksi ja hyväksyvämmiksi.

Toipuminen voi viedä pitkään ja aika ajoin kokemukset voivat tuoda tunteet pintaan. On annettava itselle lupa niihin moninaisiin tunteisiin, joita kokemukset nostavat esiin.

‚Äď‚ÄČJotta menneet saisivat vertaistaan vastusta, on katsottava rohkeasti eteenp√§in. Koska niin kauan kuin katsoo menneeseen, ei voi n√§hd√§ tulevaa, Kiviniemi muistuttaa.

L√§hde: Jenni Kiviniemi: Hyv√§stit narsistille ‚Äď Tervetuloa oma el√§m√§ (Kirjapaja 2020).

PIPSA PARKKINEN

pipsa.parkkineniltalehti.fi

Mocking and consequences

It’s said again from a friend after discussion about the son who shot his father: “You should have shot your grandmother, you would have sat in prison your penalty and your life road wouldn’t never collided with your present old neighbor woman whose acting resembles of your own grandmother“.

Summer of 2020.. and then lady’s mouth went shut while invitation to a Mediation Office meeting arrived. She refused. A narcissist can’t accept such a humiliation. .

Policemen’s comments 2020:

‚ÄĚBut will that lady accept a Mediation Office invitation?‚ÄĚ.
‚ÄĚKeep your fist still in your pocket‚ÄĚ.
‚ÄĚThat kind of sayings tell more about it‚Äôs sayer‚ÄĚ.

‚ÄĚThe wiser steps aside‚ÄĚ.


Just trump and that’s it!

‚ÄĘLife turns upside down from analyzing ancent relations between me and my verbally incestive aggressive grandmother to analyzing me and verbally aggressive +75 years old neighbor woman‚Äôs relationship of today.

Tiistai 8.9.2020


TERVEYS

TerveysTerveysuutiset

N√§in tunnistat naispsykopaatin ‚Äď‚ÄČjuoruileva, flirttaileva ja manipuloiva draamakuningatar

Eilen klo 18:25

Naispsykopaatin tunnistaminen voi olla hankalampaa kuin miespuolisen, sillä naispsykopaatit eivät ole yhtä suuresti esillä julkisuudessa tai populaarikulttuurissa.

Meiss√§ kaikissa on psykopatiaan liitettyj√§ piirteit√§, mutta vain 1‚Äď3 prosenttia on kylm√§verisi√§ psykopaatteja. ADOBE STOCK

Psykopatialla tarkoitetaan luonteen poikkeavuutta. Se ei ole viralliseen tautiluokitukseen kuuluva sairaus, jota voitaisiin mitata luotettavasti. Siksi sille ei ole diagnoosia eikä hoitokeinoa.

Psykopatia voi ilmetä lievänä, kuten toistuvana mutta harmittomana valehteluna, tai karkeampana, kuten toistuvina raakoina rikoksina. Kaikki psykopaatit eivät ole rikollisia.

Psykopaateilla tavataan aivotoimintojen ja autonomisen hermoston poikkeavuutta. Aivojen rakenteellisia ja toiminnallisia poikkeavuuksia esiintyy erityisesti alueilla, jotka liittyvät tunteiden ja impulssien käsittelyyn, moraaliin ja empatiaan.

Psykopaateille tyypilliset piirteet voivat painottua eri tavoin. Osa piirteistä voi olla vahvempia, kun taas osaa piirteistä ei välttämättä huomaa psykopaatin käytöksessä.

FAKTAT

Psykopaateille tyypillisiä piirteitä:

 • Charmikkuus
 • Lipevyys
 • Itsekeskeisyys
 • Impulsiivisuus
 • Tunne-el√§m√§n ja ihmissuhteiden pinnallisuus
 • Madaltunut empatiakyky tai sen puuttuminen kokonaan
 • Manipulatiivisuus
 • Toisten hyv√§ksik√§ytt√§minen
 • Valehtelu
 • Vieroksuvat vastuunottamista
 • Saattavat vaikuttaa keskivertoa √§lykk√§√§mmilt√§
 • Osa psykopaateista on v√§kivaltaisia

Yllä lueteltujen piirteiden lisäksi asiantuntijat ovat löytäneet piirteitä ja käytösmalleja, jotka esiintyvät erityisesti naispuolisilla psykopaateilla.

Juoruilevat ja levittävät huhuja taitavasti

Psykopaatit ovat usein verbaalisesti lahjakkaita. Siksi he osaavat kertoa valheita uskottavalla tavalla ja pystyvät manipuloimaan muita. Miespsykopaatit ovat naisia useammin fyysisesti väkivaltaisia. Naiset turvautuvat useammin suulliseen väkivaltaan.

Asiantuntijoiden mukaan naispsykopaatit ovat sanallisesti erityisen lahjakkaita. Naispsykopaatit toimivat usein ikään kuin sivuroolissa. He esimerkiksi levittävät huhuja ja juoruilevat ja siirtyvät sivulle seuraamaan lopputulosta. Motiivina voi olla esimerkiksi kosto.

Manipulointi ja juoruilu yhdessä voivat johtaa jopa siihen, että alat epäilemään omaa mielenterveyttäsi.

Naispsykopaatit järjestävät kohtauksia, joilla saavat käännettyä huomion itseensä. ADOBE STOCK

Draamakuningattaria

Etenkin naispuoliset psykopaatit pitävät huomion keskipisteenä olemisesta. Jos heitä syytetään jostakin, vaikka aiheestakin, psykopaatit saattavat heittäytyä marttyyreiksi, tai kääntävät asian jopa niin, että ovat itse uhreja.

‚Äď‚ÄČNaispsykopaatit ovat henkil√∂it√§, joita saatetaan kutsua draamakuningattariksi. He saattavat itke√§ ja j√§rjest√§√§ valtavia kohtauksia, ruotsalainen kirjailija Lisbet Duvringe kertoi Expressenin haastattelussa.

Naispuoliset psykopaatit saattavat myös uhata satuttaa itseään, jos eivät saa tahtoaan läpi.

Pukeutuvat seksikkäästi ja flirttailevat

Psykopaatin käytökseen aikuisiällä kuuluu holtittomuus ja toisen seksuaalinen halventaminen. Psykopaateilla voi olla useita rinnakkaisia ja lyhyitä parisuhteita. Tutkimusten mukaan psykopaatit ovat hyperseksuaalisia jo nuorina.

‚Äď‚ÄČMiespsykopaatit k√§ytt√§v√§t seksi√§ usein alistaakseen toisia, naispsykopaatit puolestaan manipuloidakseen, kirjailija Mike Floretti sanoi Expressenille.

Jos naispsykopaatti ei saa haluamaansa huomiota, hän saattaa pukeutua hyvin seksikkäästi vetääkseen huomion takaisin itseensä.

Naispsykopaatit käyttävät seksiä manipulointikeinona. ADOBE STOCK

Piilottavat narsisminsa

Kaikki psykopaatit ovat narsisteja, mutta kaikki narsistit eivät ole psykopaatteja. Heidän välillään on se ero, että narsisti saattaa kokea häpeää tekojensa jälkeen. Psykopaatti tietää tekevänsä väärin, muttei tunne siitä katumusta tai häpeää.

Mies- ja naispsykopaattien narsismissa on eroja. Miehet kertovat päin naamaa pitävänsä itseään parempina, tai leuhkivat sillä sosiaalisessa mediassa. Naiset taas osaavat piilottaa narsisminsa. He hymyilevät ja kehuvat sinua kasvotusten, mutta ajattelevat mielessään olevansa yläpuolellasi.

Näistä merkeistä tunnistat elämääsi livahtaneen psykopaatin

Naispsykopaatin, tai ylipäätään psykopaatin, tunnistaminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista. Yksi outo kohtaus tai manipulointikaan ei tee kenestäkään vielä psykopaattia. Siksi asiantuntijat neuvovat tarkkailemaan käytöstä pidemmällä aikavälillä. Jos toinen jää kiinni useista valheista ja tuntuu ylitsevuotavan mukavalta, varoitusmerkit ovat ilmassa.

Toinen merkki, josta psykopaatin voi tunnistaa, on se, että hän haluaa lainata rahaa poikkeuksellisen usein. Lainasummat ovat alkuun pieniä ja hän maksaa ne takaisin. Pian summat kuitenkin kasvavat, eikä hän välttämättä enää maksa velkojaan.

Psykopaatit kyselevät paljon sinulta, mutta kertovat itsestään loppujen lopuksi kovin vähän. He eivät paljasta esimerkiksi perheestään tai taustastaan juuri mitään. Kysymysten avulla he skannaavat muita tunnistaakseen, kenellä on jotain, mitä he haluaisivat. Jos toinen on intensiivisen kiinnostunut sinusta paljastamatta juuri mitään itsestään, kolmaskin varoitusmerkki on täyttynyt.

Neljäntenä merkkinä on soutaminen ja huopaaminen rakkaudessa. Psykopaatit ovat ajoittain maailman charmikkaimpia ja mukavimpia ihmisiä, mutta muuttuvat sitten ikäviksi, jolloin saatat haluta tauon suhteesta. Sitten psykopaatti kertoo voivansa muuttua tai vakuuttaa, että olet parasta, mitä hänelle on tapahtunut. Jos psykopaatin ottaa takaisin, sama toistuu kuitenkin luultavasti uudelleen ja uudelleen.

Samalla psykopaattikumppani on eristänyt sinut ystävistäsi, jolloin eroaminen voi olla hankalaa, koska kumppani on ainut, mitä sinulla on.

Psykopaatit ovat usein jonkin perässä, kuten esimerkiksi rahan, seksin, kuuluisuuden tai vallan. Kun he ovat saaneet haluamansa, voi tuntua kuin henkilö olisi muuttunut toiseksi. Mukavasta ja charmikkaasta kaverista tai kumppanista kuoriutuu kylmä ja etäinen tyyppi.

Jopa 3 % ihmisistä on psykopaatteja

Arviosta riippuen psykopaatteja on kaikkiaan 1‚Äď3 prosenttia v√§est√∂st√§. Suomessa on n√§iden arvioiden mukaan noin 55 000‚Äď166 000 psykopaattia.

Asiantuntijat arvelevat kuitenkin, että ihmisiä, joilla on psykopaattisia piirteitä on huomattavasti enemmän.

‚Äď‚ÄČMeiss√§ kaikissa on jonkin verran psykopatiaan liittyvi√§ persoonallisuuden piirteit√§, ja kohtuullisessa m√§√§rin niist√§ voi olla hy√∂ty√§kin, Nina Lindberg, Helsingin yliopiston oikeuspsykiatrian professori, sanoi Helsingin yliopiston sivuilla julkaistussa artikkelissa.

Kaikki psykopaatit eivät ole pahoja. He osaavat usein piilottaa sen, että ajattelevat ja tuntevat eri tavoin kuin muut. Siksi psykopaattisen ihmisen, miehen tai naisen, tunnistaminen on hankalaa.

Jos tunnistat el√§m√§√§si hivuttautuneen psykopaatin, et voi tehd√§ asialle juuri mit√§√§n. Psykopatia ei ole valinta, eik√§ tilaa voi hoitaa. Siksi paras tapa on kielt√§yty√§ pelaamasta psykopaatin pelli√§. √Ąl√§ l√§hde heid√§n juoruihinsa mukaan, √§l√§k√§ astu heid√§n viritt√§miins√§ ansoihin. Jos mik√§√§n muu ei tepsi, tee kuten psykopaattisten sarjamurhaajien uhrit elokuvissa: juokse!


Lähteet: Iltalehden arkisto, Terveyskirjasto, Expressen, Duodecim-lehti, Helsingin yliopisto ja Psychology Today,

MARISSA SIIVONEN

RUNūüŹÉ!

Thats the only solution?

NO WAYūüôÖ‚Äć‚ôāÔłŹ!

October 2020

Ceasefire,

conversations with men, MD said all of this could have been avoided if you had said to the lady ‚ÄĚShut you up, mam!‚ÄĚ, while you first time had a verbal argument. On the other hand, did POTUS Trump shut his mouth , when Joe Biden asked him to do so? No.

January 8, 2021
January 8, 2021
Jan 18, 2021

Narcissists speak only for themselves to get what they want, they turn black to white, they charm, they lie, they manipulate, they gaslight, they surround themselves with yes-men/yes-women.
When time goes by with no one having guts to resist, comes a day when the illusion collapses, a narcissist thinks only for himself/herself and yes-men/yes-women are being embarrassed.

survister

April 6, 2021

There’s been a ceasefire ruling for months. Last week I was struck with a bizarre notion. Verisure home safety company.

2 thoughts on “Consequences

Comments are closed.